Prepper Jan Hansen forbereder sig på katastrofen: “Det er på tide, at vi vågner op fra vores Tornerosesøvn”

Jan Hansen er altid forberedt på en potentiel katastrofe, og det er en livsstil for ham at være ‘prepper’ – eller forbereder, som han selv helst gerne vil kaldes. På en hemmelig adresse på Sydsjælland har han bygget et proviantlager af alt fra konservesdåser, pasta, toiletpapir til økser førstehjælpsudstyr og batteridrevne transistorradioer. Læs hans ni bedste råd til kriseforberedelse.

En mand med viltert fuldskæg og et sammenbidt ansigt sidder i sin hjemmelavede bunker og knuger sit jagtgevær. Rummet er fyldt med overlevelsesgrej, våben og nok dåsemad til at overleve en fimbulvinter.

Manden er en enspænder og en konspirationsteoretiker, der er overbevist om, at dommedag venter lige rundt om hjørnet. 

Sådan bliver ‘preppere’ typisk portrætteret på film og andre steder i populærkulturen.

Men fordommen om, at ‘prepping’ er for dommedagsprofeter med roterende fis i sølvpapirshatten er ved at blive manet godt og grundigt i jorden. 

For nyligt publicerede de danske myndigheder en række nye beredskabsråd, der vejleder danskerne i at klare sig tre døgn med forsyninger som vand, mad og medicin i tilfælde af en krisesituation. For første gang i nyere tid, bliver prepping altså nu taget seriøst af de øverste instanser herhjemme. 

Og det er også på tide. Det mener i hvert fald den 50-årige ‘prepper’ Jan Hansen. 

“Vores nabolande har jo udgivet pjecer med beredskabsråd i tilfælde af krig og kriser for flere år siden. I Danmark befinder vi os stadig i en form for Tornerosesøvn. Vi regner med, at vi får hjælp, lige så snart, vi rækker hånden op og beder om den. Men det er på tide, at vi vågner op fra den søvn. For faktum er, at hvis katastrofen rammer, er de fleste af os på egen hånd”, siger han.

Prtræt billede af prepper Jan Hansen
Jan Hansen, 50 år, har gjort prepping til en livsstil. Landstedet på Sydsjælland er velforsynet med grej og så meget forråd, at han kan imødese de fleste kriser med nogenlunde sindsro.

Prepping holder frygten for døren

Skulle krisen ramme, er Jan Hansen bedre forberedt end de fleste. På sit lille landsted på Sydsjælland, hvor han bor med sin familie, bugner køkkenhaven med grøntsager og spiselige planter. 

På ejendommen har Jan Hansen bygget et proviantrum. Her opbevarer han alt fra konservesdåser, pasta, toiletpapir, økser, knive, fiskestænger, førstehjælpsudstyr og kommunikationsudstyr som batteridrevne transistorradioer. På hylderne står også mere end 100 liter vand fordelt i flere dunke. 

“Myndighederne anbefaler, at en dansk familie skal kunne klare sig i 72 timer. Det vil jeg vove at påstå, de fleste familier kan klare uden problemer. Men hvad hvis krisen strækker sig over en uge, to uger eller endnu længere? Hvad så? Hvad gør du, hvis du ikke har adgang til vand og el så længe?”, siger Jan Hansen. 

Svarene på de og mange andre spørgsmål hjælper Jan Hansen med at besvare på sin YouTube-kanal “sos247”. Her fortæller han bl.a. om Faraday-bur, brugen af gasmasker, vakuumpakning, vildmarksudstyr og dyrehold. 

Jan Hansen er ikke glad for ordet ‘prepper’. Det giver nogle negative associationer, som han gerne vil have, vi kommer væk fra. I stedet ynder han at bruge betegnelsen ‘forbereder’. 

“Prepping handler jo grundlæggende om at forberede sig selv og sine nærmeste på mulige kriser og katastrofer. Det er jo ikke ens betydende med, at katastroferne nogensinde rammer én. Men ved at forberede dig på dem, handler du på dine bekymringer, inden de udvikler sig til decideret frygt”, fortæller Jan Hansen. 

Det ligger helt naturligt til os mennesker at ‘preppe’ og forberede os på svære tider, mener Jan Hansen. 

“Vores forfædre i stenalderen forberedte sig på at opbygge et forrådslager til vinterhalvåret. Og når vikingerne drog på togt fyldter de skibet med ferskvand og saltefisk, der kunne holde sig længe”, siger han. 

Video: Jan Hansen gennemgår sit prepper-rum

Prepping er blevet en livsstil

Ligesom sine forfædre kan Jan Hansen også klare sig på egen hånd i naturen.

Han har både værktøjerne og den basale viden til at jage vildt, indsamle føde, bygge shelters, lave bål m.m.

“Jeg har altid elsket frilftslivet og har været lystfisker i mange år. Derfra begyndte jeg at tage på overlevelsesture i naturen og opbygge forskellige kompetencer til at begå mig i vildmarken. Og på et tidspunkt blev jeg fascineret af basale overlevelsesfærdigheder – altså, hvad skal der til for at overleve på et minimum”, fortæller han.

Med tilegnelsen af de nye overlevelsesfærdigheder fulgte en masse gear og grej, som hurtigt hobede sig op i hjemmet – sammen med et voksende lager af langtidsholdbare fødevarer og lignende.

“Prepping kom ligesom snigende op på mig. Men i dag er det jo blevet lidt af en livsstil”, fortæller han.

Coronapandemien og siden krigen i Ukraine har bekræftet Jan Hansen i, at verden ikke nødvendigvis er så sikker, som vi bilder os selv ind – og hans prepping har taget fart som følge af de store kriser.

Han tør ikke sætte sin lid til, at de danske myndigheder kan løse de kriser, der muligvis venter forude.

“Jeg har stor respekt for beredeskabet og de politifolk, sygeplejesker og brandfolk, der arbejder i dette land. Men vores samlede beredskab er underfinansieret og underprioriteret og har været det længe”, siger han.

Jan Hansen lister en række episoder op, der for ham bekræfter, at de danske myndigheder har sovet i timen ift. at bevare og viderudvikle et velfungerende og effektivt beredskab.

“Vores største styrke er Hjemmeværnet, og de har ikke engang råd til deres egne soveposer. Vi sender krigsskibe ud på missioner, uden at tingene fungerer. Og når snevejret rammer hårdt, som det gjorde i januar 2024 fx., strander bilerne i op til 19 timer på motorvejene i bidende kulde. Det er jo en joke, og det gør mig ærlig talt utryg”, siger han.

For Jan Hansen handler prepping i høj grad om at være herre i eget hus og have kompetencerne til at klare sig igennem kriser og katastrofer på egen hånd.

“At kunne tage vare på sig selv og sine nærmeste er i min optik også at udvise samfundssind og rettidig omhu. For jo bedre forberedte, vi selv er, jo bedre mulighed får beredskabet for kanalisere deres ressourcer ud til de mennesker, der virkelig har brug for hjælp, når katastrofen rammer”, siger han.

9 tips – Sådan bliver du en succesfuld prepper

Prepper Jan Hansen kommer her med 9 vigtige guldkorn til, hvordan du bedst forbereder dig på potentielle fremtidige kriser og katastrofer.

1. Få et solidt netværk

Sparring og videndeling er nøglen til succesfuld prepping. Ingen ved alt selv, og man kommer altså længere med at sparre med andre om, hvordan du fx. bygger din egen vandbeholder eller opbygger et solidt fødevarelager. Jeg deler selv gode råd og laver konkrete guides til prepping på min YouTube-kanal, og har gennem tiden selv rådført mig med andre preppere på online fora og lignende. Og man ender altid med et bedre resultat, når man får andre kræfter indover. 

2. Prep for dig selv – ikke for andre

Det er selvfølgelig helt fint at lade sig inspirere af andre preppere – men du må aldrig lade dig styre af dem. Du skal kunne stå inde for de valg, du træffer. Det er dig og kun dig, der kender dine egne behov. Prepping skal komme et ærligt sted fra, så hvis du ikke har brug for at købe en eller anden fancy flitsbue til jagt eller opbygge et lager af økse, så lad vær. 

3. Brug tid på at opbygge dit lager af udstyr

Det tager tid at bygge et troværdigt lager af prepping-grej op. De færreste har økonomi til at købe alt det nødvendige udstyr til prepping på én gang. Og du skal også teste de ting, du køber, så du rent faktisk også kan bruge dem korrekt. Hvordan ligger din nye jagtkniv i hånden? Hvordan får du gang i din nødgenerator? Vigtigst af alt, så køb noget ordentligt kvalitet frem for kvantitet.  

4. Lær disse fire kernekompetencer

Der findes selvsagt et utal af kompetencer, som man kan tilegne sig inden for prepping. Her er fire væsentlige basale kompetencer, som jeg mener enhver prepper bør kunne:

  • Førstehjælp: Sørg for at hav det rette udstyr – og tilegn dig den nødvendige viden til at bruge det korrekt.  
  • Jagt, fiskeri og indsamling af fødevarer: Lær dig selv at fiske og tag et jagttegn, hvis du har lyst til også at lære at skyde vildt. Læs op på, hvilke planter og svampe m.m., der er spiselige. 
  • Overlevelse i naturen (bushcraft): Lær dig selv den basale overlevelse i naturen. Hvordan bygger du shelters, laver et bål, bygger fælder osv. 
  • Havebrug: Lær dig selv at dyrke grøntsager. Det hjælper jo ikke noget, at du gør en nyttehave klar, og så ikke aner, hvordan du sår kartofler fx. 

5. Prep dig til minimum en uges overlevelse

Myndighederne anbefaler, at man kan klare sig selv i 72 timer, men det synes jeg er for lidt. I Norge har man opjusteret til en uge, og det synes jeg også som minimum man skal kunne. Så sørg for at kunne klare dig en uge med vand og mad og hav kommunikationsudstyr ved hånden, så du kan holde dig opdateret på vigtige beskeder. I tilfælde af, at strømmen ryger, er det vigtigt, at du har alternative varmekilder til rådighed som fx. tæpper, stearinlys og en gas- eller brændeovn.

6. Få styr på særlige behov:

Alle mennesker og familier er forskellige. Nogen har brug for livsvigtig medicin for at overleve. Andre har småbørn som kræver et øget lager af bleer og babymad. Det er vigtigt, at du kortlægger dine egne og dine nærmestes unikke behov og handler derefter. 

7. Hav altid en Plan B i baghånden

Tilpasning er selvsagt en uvurderlig del af god prepping. Og hvad gør du, hvis det pludselig ikke er muligt at opholde sig i dit hjem grundet en katastrofe? De spørgsmål skal du kunne besvare. Sørg for at have et alternativt sted at tage hen, hvis det bliver nødvendigt. Det kan være en båd, et sommerhus, en campingvogn, eller hvad ved jeg. Det vigtigste er, at du har en klar køreplan for, hvordan du og din familie kommer derhen, skulle det blive nødvendigt. 

8. Lær nye ting, lær af dine fejl og vær kildekritisk

At være prepper er en læringsproces, der aldrig slutter. Og det er helt okay at lave fejl undervejs. Heller begå fejl under læringsprocessen, end når lokummet virkelig brænder. Man skal ikke specialiserre sig inden for alt, der omhandler prepping, det er selvsagt umuligt. Men det er en god tommelfingerregel at vide meget om lidt af det hele. Når du opsøger ny viden, er det dog vigtigt, at du er kildekritisk. Brug din sunde fornuft undervejs, for langt fra alt, hvad der står på nettet, er sandt. 

9. Forbered dig, forbered dig, forbered dig

Det siger næsten sig selv, men fortjener at blive gentaget: jo bedre, du forbereder dig på potentielle kritiske situationer, jo større er chancen også for, at du kommer godt igennem dem. Jeg plejer at sige, at forberedelse er den halve succes. Din hjerne er dit vigtigste våben, for med den rette viden og research gør den dig i stand til at agere og reagere i situationer, hvor det er nødvendigt – og potentielt set kan gøre forskellen for din og din families sikkerhed. 

 

Relaterede artikler

Prepper håndbogen

Forudbestil din kopi i dag

Nyhedsbrev

Tilmeld dig

De nyeste artikler fra Preppers Pit
– direkte i din indbakke.

Bær over med os! Vi er i fuld sving med at bygge Preppers Pit op. Tjek løbende sitet – vi tilføjer nyt indhold og funktioner dagligt.