Sådan forbereder du dig på en krise: Tjeklisten

Pandemier, naturkatastrofer, krig, teknologiske nedbrud… Hvad skal du gøre, hvis krisen pludselig banker på din hoveddør? Følg tjeklisten, så du og familien kan møde en eventuel krise med ro i sindet.
Preppers tjekliste
© Shutterstock

Indenfor de seneste år er verden blevet et mere utrygt sted, selv i fredsommelige Danmark er en ny krisebevidsthed ved at danne sig.  

Senest har myndighederne udmeldt, at alle danskere bør kunne klare sig i tre dage uden strøm og vand.

Så nu melder spørgsmålene sig: Hvordan kan jeg forberede mig på det uforudsete? Hvad er myndighedernes råd, hvis krisen pludselig banker på min hoveddør? Hvad gør jeg, hvis strømmen ryger? Og hvor kan jeg holde mig opdateret i en krisesituation?

Følg tjeklistens trin og få svar på dine spørgsmål.

Prepperens vigtigste 5 trin

1.

Bliv krisebevidst

Verden er mere usikker, end den har været i mange år.

Center for Militære Studiers såkaldte Sikkerhedspolitiske barometer afslører, at stort flertal af eksperter med speciale inden for inden for dansk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik vurderer, at Danmark er mindre sikker i dag, end for blot fem år siden. 

Den stigende usikkerhed skyldes alt fra krigene i Ukraine og Israel og hyppigere ekstreme vejrfænomener til en stigende risiko for teknologiske nedbrud og globale pandemier, som den vi oplevede med COVID-19. 

Ingen ved, om krisen vil ramme. Og intet tyder på, at Danmark vil blive ramt af dommedagsscenarier. Men ved at tage de rette forholdsregler sikrer du ikke bare dig selv og dine nærmeste – du aflaster også de offentlige beredskaber, så de kan fokusere på at løse de mest kritiske og akutte opgaver, hvis det skulle ske.

Prepping er med andre ord sund fornuft: Du hjælper dig selv og alle andre ved at være godt forberedt.

2.

Sørg for mad og vand

De danske myndigheder anbefaler alle at opbevare forsyninger til mindst tre dage.

Maden bør være langtidsholdbar og kan fx være dåsemad, ris, gryn, pasta, knækbrød, syltetøj, mandler og lignende. 

Vandet skal opbevares svalt og mørkt i godkendte beholdere, der bør rengøres og desinficeres regelmæssigt. Miljøstyrelsen har informationer om Danmarks vandforsyning og anvisninger til sikker opbevaring og rensning af vand.

HUSK! Når du har opbygget dit lager, er det vigtigt at rotere dine forsyninger regelmæssigt for at sikre, at alt forbliver friskt og brugbart. Brug “først ind, først ud” metoden for at sikre, at ældre varer bruges, før nyere.

Læs i øvrigt Preppers Pits udførlige guides til, hvordan du kan vacuumpakke din mad her og til forsvarlig opbevaring af vand.

3.

Få styr på energi og varme

Hvis elnettet pludselig går ned, får det hurtigt konsekvenser og rejser en række meget presserende spørgsmål: Hvordan får vi lys? Hvordan skal vi få mad? Hvordan skal vi holde varmen? Og hvad med maden i fryseren?

I tilfælde af strømsvigt er det vigtigt at have nem adgang til alternative lyskilder – fx pandelamper og stearinlys – mens fx gasovne og petroleumsovne er gode alternative varmekilder.

Husk at have nok brændstof til flere dages varmeforsyning på lager. Du kan også overveje at købe hånddrevne eller solcelledrevne enheder til belysning og opvarmning.

Læs også vores uddybede tjekliste, som du kan følge i tilfælde af strømsvigt her.

HUSK! Sørg altid for god ventilation og brug kun udendørs udstyr udenfor. Afbrænding af fossile brændstoffer udleder kulilte (CO), en usynlig, lugtfri gas, der kan være dødelig. 

4.

Kend dit førstehjælpsudstyr

Hvis du selv eller dine nærmeste bliver syge eller kommer til skade, er en førstehjælpskasse selvfølgelig et must.

Førstehjælpskassen skal indeholde basalt udstyr som plastre, gaze og forbindinger, desinficerende midler, antihistaminer og smertestillende medicin.

Tag evt et førstehjælpskursus, så du kan tage ansvar og handle hurtigt og effektivt, hvis der sker en ulykke. Hos Sundhedsstyrelsen kan du læse mere om, hvordan du yder førstehjælp

5.

Hold dig opdateret

I en krisesituation, er det altagørende, at du kan kommunikere med omverdenen og indhente informationer om, hvordan du og dine nærmeste eventuelt skal evakueres.

Sørg for jævnligt at tjekke opdateringer fra Beredskabsstyrelsen om fx evakueringsplaner under nødsituationer.

Du kan finde Styrelsens sektion om nødmeddelelser.

Det er også vigtigt, at du kender dine nærmeste evakueringsruter og mødesteder. Tjek regelmæssigt med lokale myndigheder om de aktuelle planer og ruter. De fleste kommuners hjemmesider vil have en sektion dedikeret til beredskabsplanlægning og evakueringsruter. Du kan fx her læse om Københavns Kommunes kriseberedskab

Overvej en batteridrevet eller håndsvingsradio for at modtage vigtige opdateringer fra myndighederne. 

HUSK – vær kildekritisk: Vær særligt kritisk over for de oplysninger, du finder på sociale medier og andre ikke-officielle platforme. 

For opdateringer under kriser, søg information direkte fra troværdige nyhedskanaler som DR og TV2, som begge er forpligtet til at fungere som informationskanaler ved større nødsituationer og kriser. Besøg deres hjemmesider eller brug deres broadcast-tjenester for direkte beredskabsmeddelelser.

Relaterede artikler

Prepper håndbogen

Forudbestil din kopi i dag

Nyhedsbrev

Tilmeld dig

De nyeste artikler fra Preppers Pit
– direkte i din indbakke.

Bær over med os! Vi er i fuld sving med at bygge Preppers Pit op. Tjek løbende sitet – vi tilføjer nyt indhold og funktioner dagligt.